Kód: | 265.0100 |
Cena: | 260 Kč |
Výrobce: | |
Dostupnost: | ihned |
Varianty: | |
Alginát sodný - certifikovaná kvalita
Kód 265
Charakteristika: sodná sůl kyseliny alginové
Určená použití látky: potravinářství, kosmetika, jiné
Kategorie: volný prodej
Zdroj: zahušťovadlo
Balení, PJ: lékovka 100g, 250g
Složení: (C6H7O6Na)n, 100%
standardizovaný cukry
Synonyma
Alginic acid sodium salt, Polymannuronic acid sodium salt, Natrii alginas, Alginan sodný
IUPAC Sodium alginate
Popis/ Vzhled
pevná bílá látka bez čichového vjemu
bod tání: 201-215 °C
rozpustnost ve vodě: 1350g/L
Použití
Potravinářství: jako emulgátor, stabilizátor, zahusťující a želírující látka; proti pálení žáhy.
Potravinářský průmysl používá algináty jako emulgátor, želírovací látku, žahušťovadlo, nebo na polevy. V EU jsou kyselina alginová a její sole Na, K, NH4 a Ca povoleny jako přídatné látky E400 až E405. Organismus algináty nepřijímá; platí proto, že mohou být používány bez obav o zdraví.
Algináty se používají v dietních potravinách resp v t.zv. Lightproduktech: pečivo, majonézy, omáčky, zmrzlina; v masových, zeleninových konzervách, do polévek a při výrobě taveného sýra.
Alginát sodný se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka do zmrzlin, mražených dezertů, pudinků, ovocných želé, marmelád, do cukrovinek, krémů a džusů, jogurtů, nízkotučných dressingů a majonéz a k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků. Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty. Společně s citrátem a fosforečnanem sodným se používá jako tavicí sůl v tavených sýrech. Doporučené dávkování: 0.5-1.0% dle potřeby.
Kosmetika: Algináty se používají na připravu krémů.
Jiné: v tiskařském průmyslu, domácnost.
Identifikace
CAS 9005-38-3
EU 618-415-6
E400 až E405 emulgátor, zahušťovadlo, stabilizátor; povolená přísada pro použití v potravinách
ČL, Ph.Eur. - odpovídá
FEMA 2015
HS No. 3913 1000
UN, ADR - nepodléhá regulaci pro pozemní dopravu
LQ - neurčeno
MW - 10.000 až 600.000
Indikátory (ne)bezpečnostiGHS: žádné
Skladování
Skladujte na suchém a dobře odvětraném místě v dobře uzavřené nádobě při T <25°C. Chraňte před světlem. DMT doporučená minimální trvanlivost: 2 roky
Odkazy, Literatura
CoA nebo BL dle EU č. 1907/ 2006 - vyžádejte
Potravinové právo: potravinářské aditivum dle EU č. 231/2012 - E400 až E405
Zdravotní tvrzení dle EU č. 432/ 2012 - žádné
DDD, Doporučená denní dávka dle vyhlášky 352/ 2009 Sb. - neurčeno
ČL, Ph.Eur. http://www.lekopis.cz/
http://www.fptl.ru/biblioteka/farmacop/EP-7.0-2.pdf - 01/2010:0625 corrected 7.0
Wiki:
Pharmawiki: http://www.pharmawiki.ch/wiki/index.php?wiki=Natriumalginat
Články pojednávající o využití: proti pálení žáhy
Poznámka:
Odmítnutí odpovědnosti: nepřebíráme žádnou odpovědnost za obsah externích odkazů. Odpovědnost za obsah odkazovaných stránek nese výhradně jejich provozovatel.
Za způsob použití látky/ přípravku nese zodpovědnost konečný uživatel.
Klíčová slova: Natrium, sodík, Algin, Guluronsäure, Mannuronsäure, Pálení žáhy
Aktualizace: 01.07.2024
Dr. Ladislav Hoffmann
Cítov č. 78
27704 Cítov pod Řípem
tf: 724 385 355, 312 244 882
e-mail: info@drhoffmann.cz
najdete nás zde:
https://mapy.cz/s/dupufajeso
Bankovní spojení
1. Česká Spořitelna/ koruna
Konto: 2875 268 113
Kód banky: 0800
IBAN: CZ27 0800 0000 0028 7526 8113
2. Česká Spořitelna/ euro
Konto: 2155 333 263
Kód banky: 0800
IBAN: CZ85 0800 0000 0021 5533 3263
IČO 11 217 618
Otevírací doba: Po-Pá, 08.00 - 12.00h a 13.30 - 16.00h
* Všechny ceny jsou konečné, nejsme plátci DPH.
Dr. Hoffmann |
OBCHODNÍ PODMÍNKY |
Aminokyseliny |
Akce |
E-shop |
Zdravotnické přístroje |
Vitaminy u ZVC |
Hefe - droždí kvasnice |
Mapa webu
© 2012–2024 drhoffmann.cz. Všechna práva vyhrazena. Webdesign Šmíd a Kasal s.r.o.