| Kód: | 280.0000 | 
| Cena: | 500 Kč | 
| Výrobce: | VeS - VITAeSHOP | 
| Dostupnost: | ihned | 
| Varianty: | |
 agar - certifikovaná kvalita
  Kód 280 
 Charakteristika: čistá organická látka je přírodní polysacharid - "přírodní želatina"
 Určená použití látky: potravinářství, DoS, laboratoře, jiné
 Zdroj: zahušťovadlo, balastní látka
 Balení, PJ: 100g, AluPE sáček 1kg
 Agar je vždy rostlinného původu (z řasy), želatina je zvířecího původu (šlachy, kůže, kosti a jiné jateční odpady bohaté na kolagen).
 
Složení: lineární polymer galaktózy, 100%
 jiné parametry
 min. 800g/cm2
 bez solí
vyrobeno dle SVP/ GMP.
 Synonyma
 Agar agar, Agar agar powder, Agartang
 Agar 700, Agar 800
Rostlinná želatina, japonská želatina, kanten.
 INCI
 
 Popis
 Agar-agar je přírodní "želatina" vyráběná z mořské řasy gelidium.
Agar je jemný bílý nebo mírně nažloutlý prášek nebo granulky, bez zápachu nebo s mírnou charkteristickou vůní.
Agar je ztužující látkou z purifikovaného agaru, ve kterém cizí látky, pigmentové části a soli jsou sníženy na minimum. Je k dispozici ve formě jemných, lehkých granulích, které jsou vhodné pro vážení a manipulaci. Obvykle se používá v koncentraci 1-2% v pevném kultivačním médiu nebo v koncentracích 0.05%, 0.5% v médiích používaných pro stanovení pohyblivosti a růstu anaerobních bakterií a Microaerophiles.
 Použití
 Potravinářství: zahušťovadlo, Zpevňující činidlo; součást cukrárenských želé.
 V potravinářství se agar používá k ochucování, jako stabilizátor i zahušťovací prostředek a v mnoha výrobcích asijských kuchyní od cukrářských a pekařských výrobků až po mražené dezerty, různá želé, pudinky, k přípravě želé, aspiku.
 
 Návod na přípravu: 
 Obvykle se agar používá v koncentraci 1-2%.
 Odměřené množství se nasype do studené vody a za stálého míchání zahřeje na teplotu 75-80°C, kdy se plně rozpustí. Na výrobek se musí nalévat horký, při nižších teplotách hrudkovatí. Po zchlazení na 50°C vzniká jasné, pevné, elastické želé. Pokud není použito celé množství, lze je uložit v chladničce. Po zahřátí na 80°C se získá opětovně tekutá konzistence.
 Laboratoře: příprava živných půd.
 Identifikace
 CAS 9002-18-0
 EU ?
 E406 zahušťovadlo, přídatná látka pro použití v potravinách - odpovídá
 Ph.Eur. neodpovídá/ not for pharmaceutical use
 FEMA ?
 HS-No. 1302 3100
 UN, ADR - nepodléhá regulaci pro pozemní dopravu
 LQ - neurčeno
 MW - neurčeno
 
 Indikátory (ne)bezpečnosti GHS: žádné
 Skladování
 Skladujte v suchých a čistých prostorách, v originálních uzavřených obalech, při T<25°C.
 DMT/ Datum minimální trvanlivosti: 2 roky
 
 Dokumentace, Literatura
 CoA nebo BL dle EU č. 1907/ 2006 - vyžádejte
 Potravinové právo: potravinářské aditivum dle EU č. 231/2012 - E406
 Zdravotní tvrzení dle EU č. 432/ 2012 - žádné
 Wiki: https://cs.wikipedia.org/wiki/Agar
 Články pojednávající o využití:
 http://www.korenimb.cz/koreni/eshop/0/0/5/293-Agar-Agar-700-E406-ZIP-1000g
 Poznámka: Agar (agar-agar) je přírodní polysacharid (lineární polymer galaktózy) s vysokou gelující schopností. Vyrábí se z červených mořských řas rodu Floridae. Používá se jako živné médium pro kultivaci mikroorganismů a rostlin. Taje při +96 °C a tuhne při +40 °C. Agar se používá také jako léčivý obvaz u domorodých kmenů.
 Rostlinná "želatina", vyrobená z některých druhů mořských řas je zcela nekalorická. Má prý léčivé účinky velmi prospívající našemu organismu. Je bohatým zdrojem jódu, vápníku a železa. Používá se při zácpách, nadváze a při vysokém krevním tlaku.
 Definice: Agar is the hydrophylic colloidal substance extracted from Gracilaria; standadised on jelly strenght 800 g/cm2. Origin: Agar Agar is derived from seaweeds. 
 Barva: white to cream. Vůně, příchuť: nearly tasteless
 Klíčová slova: zahušťovadlo, solidifying agent, balst
 Aktualizace: 08.01.2024
Dr. Ladislav Hoffmann
Cítov č. 78
27704 Cítov pod Řípem
 tf: 724 385 355, 312 244 882
e-mail: info@drhoffmann.cz
 
najdete nás zde:
 https://mapy.cz/s/dupufajeso
 Bankovní spojení
1. Česká Spořitelna/ koruna
Konto: 2875 268 113
Kód banky: 0800
IBAN: CZ27 0800 0000 0028 7526 8113
 2. Česká Spořitelna/ euro
 Konto: 2155 333 263
 Kód banky: 0800
 IBAN: CZ85 0800 0000 0021 5533 3263
 IČO 11 217 618
 Otevírací doba: Po-Pá, 08.00 - 12.00h a 13.30 - 16.00h
 * Všechny ceny jsou konečné, nejsme plátci DPH.
          Dr. Hoffmann   |  
          OBCHODNÍ PODMÍNKY   |  
          Aminokyseliny   |  
          Akce   |  
          E-shop   |  
          Zdravotnické přístroje   |  
          Vitaminy u ZVC   |  
          Hefe - droždí kvasnice   |  
        Mapa webu   
    
© 2012–2025 drhoffmann.cz. Všechna práva vyhrazena. Webdesign Šmíd a Kasal s.r.o.