Kód: | 408.0750s |
Cena: | |
Výrobce: | |
Dostupnost: | ihned |
Varianty: | |
lecitin - certifikovaná kvalita
Kód 408
Charakteristika: organická látka přírodního původu v prášku organická látka přírodního původu v prášku (žádné tobolky, žádné kapsle)bez oleje; vysoce kvalitní lecithin
Určená použití látky: potravinářství, DoS, kosmetika, jiné
Kategorie: FoodChem, volný prodej
Zdroj: fosforu, dusíku a mastných kyselin
Balení, PJ: AluPE stojací uzavíratelný sáček 250g, 500g a 750g
Složení: Lecitin, 92+%; C42H82NO8P - Phosphatidylcholine(16:0/18:2w6)
Sojový lecitin s vysokou koncentrací fosfolipidů/ Palmytoyl oleyl lecitin;
jiné parametry
vlhkost max 0,67%
Arsen As - není přítomen
Cadmium Cd - není přítomno
Rtuť Hg - není přítomná
ZVC lecitin je čistá látka bez protispékavých látek nebo jiných pomocných látek jako cukr (na př. laktóza), škrob, kukuřice, lepek, kvasnic. Bez umělých barviv, aromat a konzervantů.
GMO free - neobsahuje geneticky modifikované organismy
Alergeny - výrobek může obsahovat sóju
Synonyma
Lecithin, Lezithine, Fosfatidylcholin, Glycerofosfolipid, Fosfatidy, Fosfolipidy
IUPAC, INCI Lecithin
Popis/ Vzhled
Krémová až světle-hnědá sypká látka (prášek) s charakteristickým čichovým vjemem.
Pozor - látka je hygroskopická.
Použití
Potravinářství: Sójový lecitin
- působí jako emulgátor, zvlhčující látka, stabilizátor a antioxidant
- používá se do pečiva pro zvětšení jeho objemu, pro vytvoření jemnější struktury střídky, pro vytvoření jemnější kůrky a zlepšuje disperzi tuků
- prodlužuje trvanlivost pečiva/ lecitin na pečení
Pekárenství: Do pečiva se přidává v množství 0,2-0,3% (někdy až 1%).
Pro sportovce protože prý urychluje metabolismus. Mezi sportovci je sójový lecitin oblíbený pro svou schopnost urychlovat regeneraci a zlepšit využití bílkovin.
Kosmetika: antistatická přísada, vyhlazující přísada, emulgátor, pleťový kondicionér.
Zahradnictví: lecitin se údajně používá jako součást přípravků na ochranu rostlin; jablečná plíseň, kadeřavost broskvoní.
Identifikace
CAS 8002-43-5 a 9030-76-0 (soybean)
EU 232-307-2
E322 emulgátor, antioxidant - odpovídá, bezpečná přísada
Ph.Eur. ?
FEMA ?
HS-No. 2923 2000
UN, ADR - nepodléhá regulaci pro pozemní dopravu
LQ - neurčeno
MW asi 760.07
Indikátory (ne)bezpečnosti GHS: žádné
Skladování
Skladujte v suchých, čistých prostorách bez pachu, v originálních uzavřených obalech při T<25°C; chraňte před světlem a vlhkostí.
DMT/ Datum minimální trvanlivosti: 18 měsíců
Dokumentace, Literatura
CoA nebo BL dle EU č. 1907/ 2006 - vyžádejte
Potravinové právo: potravinářské aditivum dle EU č. 231/2012 - E322
Zdravotní tvrzení dle EU č. 432/ 2012 - žádné
Doporučená denní dávka dle vyhlášky č. 352/ 2009 Sb., DDD(lecitin) není určena.
Doporučená denní dávka dle literatury DDD(lecitin) 4 až 8g, nejlépe 2x denně po 4g.
Články pojednávající o využití:
Wiki:
https://de.wikipedia.org/wiki/Lecithine; https://cs.wikipedia.org/wiki/Lecitin
https://www.chemie.uni-hamburg.de/bibliothek/2007/DissertationHeift.pdf
Lecithine sind in der EU als Lebensmittelzusatzstoff auch für Bioprodukte zugelassen.
Phospholipide setzen sich aus Fettsäuren, Glycerin, Phosphorsäure und Cholin zusammensetzen.
Poznámka: sojový lecitin je levnější než lecitin slunečnicový ale může obsahovat alergeny.
Nutriční hodnoty ve 100g:
Energie 3120kJ/745kcal, Bílkoviny 0g, Sacharidy 5g, Tuky 53g
Lecitin údajně snižuje koncetraci cholesterinu v krvi.
Klíčová slova: lecithin, potravinářský lecitin, přírodní lecitin, soy lecithin
Aktualizace: 06.08.2024
Dr. Ladislav Hoffmann
Cítov č. 78
27704 Cítov pod Řípem
tf: 724 385 355, 312 244 882
e-mail: info@drhoffmann.cz
najdete nás zde:
https://mapy.cz/s/dupufajeso
Bankovní spojení
1. Česká Spořitelna/ koruna
Konto: 2875 268 113
Kód banky: 0800
IBAN: CZ27 0800 0000 0028 7526 8113
2. Česká Spořitelna/ euro
Konto: 2155 333 263
Kód banky: 0800
IBAN: CZ85 0800 0000 0021 5533 3263
IČO 11 217 618
Otevírací doba: Po-Pá, 08.00 - 12.00h a 13.30 - 16.00h
* Všechny ceny jsou konečné, nejsme plátci DPH.
Dr. Hoffmann |
OBCHODNÍ PODMÍNKY |
Aminokyseliny |
Akce |
E-shop |
Zdravotnické přístroje |
Vitaminy u ZVC |
Hefe - droždí kvasnice |
Mapa webu
© 2012–2024 drhoffmann.cz. Všechna práva vyhrazena. Webdesign Šmíd a Kasal s.r.o.